Εισαγωγικό σεμινάριο στον θαυμαστό κόσμο του ‘τατουάζ’.
*ΤΑΤΤΟΟ
Το ΤΑΤΟΥΑΖ ή ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ είναι μια μορφή ΤΕΧΝΗΣ τροποποίησης του σώματος με την τεχνική της εισαγωγής ανεξίτηλου μελανιού στο χόριο στρώμα του δέρματος,με σκοπό την αλλαγή του χρώματός του.
*ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η λέξη tattoo, ή tattow στον 18ο αι., είναι δανεισμένη από την Πολυνησιακή λέξη tatau, που σημαίνει ορθός, έντεχνος.
Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης δίνει την ετυμολογία της λέξης tattoo σαν «Στον 18ο αι. tattaow, tattow. Στα νησιά της Πολυνησίας (Ταϊτή, Σαμόα, Τόνγκα, κλπ) tatau. Στους Νήσους Μαρκέζα, Tatu.».
Πριν την εισαγωγή της Πολυνησιακής λέξης στο λεξιλόγιο, η πρακτική του τατουάζ περιγραφόταν στη Δύση ως τσιμπήματα, ζωγραφική ή χρώση. Οι ναυτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους λάνσαραν αργότερα, τόσο τη λέξη όσο την επαναφορά της ιδέας του τατουάζ στην Ευρώπη.Δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση με την προέλευση της λέξης που αφορά το στρατιωτικό εμβατήριο- δείτε επίσης στρατιωτικό τατουάζ. Σε αυτήν την περίπτωση, η Αγγλική λέξη τατουάζ προέρχεται από την Ολλανδική λέξη taptoe (Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης). Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη tattoo (ή tatau), εμφανίζεται στο ημερολόγιο του Τζόζεφ Μπανκς (24 Φεβρουαρίου 1743 – 19 Ιουνίου 1820), του φυσιοδίφη στο πλοίο HMS Endeavour του εξερευνητή Κουκ: «Τώρα θα κάνω αναφορά στον ανεξίτηλο τρόπο που σημαδεύουν τον εαυτό τους, ο καθένας τους σημαδεύεται τόσο ανάλογα από το χιούμορ του ή τη διάθεσή του». Η λέξη «tattoo» εισήχθη στην Ευρώπη από τον εξερευνητή Τζέιμς Κουκ, όταν επέστρεψε το 1769 από το πρώτο του ταξίδι στην Αϊτή και τη Νέα Ζηλανδία. Στη αφήγησή του για το ταξίδι, αναφέρεται σε μια δραστηριότητα που ονομάζεται «tattaw». Πρότερα αυτού περιγραφόταν σαν σημάδεμα, ζωγραφική, ή χρώση.[3] Οι θαυμαστές του τατουάζ μπορεί να αναφέρονται στα τατουάζ ως «μελάνι», «κομμάτια», «τέχνη του δέρματος» «τέχνη του τατουάζ», «τατς», ή «δουλειά», ενώ οι δημιουργοί ως «καλλιτέχνες του τατουάζ», «τατούερς», ή «τατούιστς» και τα μέρη όπου εργάζονται ως «καταστήματα τατουάζ», «στούντιο τατουάζ» ή «αίθουσες τατουάζ».
Οι γκαλερί τέχνης του εκφράζουν την κυρίαρχη τάση της εποχής διοργανώνουν εκθέσεις τόσο για συμβατικά όσο και για προσαρμοσμένα σχέδια τατουάζ, όπως η Μπιγιόντ Σκιν του Μουσείο του Κρόιντον. Σχέδια τατουάζ με πνευματικά δικαιώματα τα οποία παράγονται μαζικά και στέλνονται σε καλλιτέχνες τατουάζ είναι γνωστά σαν «φλας», ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του βιομηχανικού σχεδίου. Οι σελίδες με τα σχέδια φλας είναι αναρτημένες σε εμφανή μέρη πλήθους αιθουσών τατουάζ για να παρέχουν τόσο έμπνευση όσο και έτοιμα τατουάζ για τους πελάτες. Η Ιαπωνική λέξη Ιρεζούμι (入れ墨) σημαίνει «εισαγωγή του μελανιού» και μπορεί να αναφέρεται στα τατουάζ που προκύπτουν με τη χρήση tebori, με την παραδοσιακή Ιαπωνική μέθοδο με τα χέρια, με την Δυτικού-τύπου μηχανή, ή εν πάση περιπτώσει, με οποιαδήποτε μέθοδο τατουάζ που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του μελανιού. Η πιο συνηθισμένη ορολογία που χρησιμοποιείται για τα παραδοσιακά Ιαπωνικά τατουάζ είναι η Χοριμόνο (彫り物, 彫物). Οι Ιάπωνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο «τατουάζ» αναφερόμενοι σε μη-Ιαπωνικού τύπου τρόπου τατουάζ. Ο ανθρωπολόγος Χένρυ Λινγκ Ροθ στα 1900 περιέγραψε τέσσερις μεθόδους σημαδέματος του δέρματος και πρότεινε να διακρίνονται σύμφωνα με τα ονόματα «tatu», «Tā moko», «cicatrix» και «keloid».
*ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας διακρίνει πέντε τύπους τατουάζ:
- Τα τραυματικά τατουάζ, τα οποία επίσης αναφέρονται σαν «φυσικά τατουάζ» και προέκυψαν ύστερα από τραυματισμούς, ειδικά από την άσφαλτο μετά από τροχαία, ή τραυματισμούς από μύτη μολυβιού.
- Τα ερασιτεχνικά τατουάζ και τα επαγγελματικά τατουάζ τόσο αυτά που προέκυψαν μέσω των παραδοσιακών μεθόδων όσο και αυτά με την χρήση μοντέρνων μηχανών.
- Τα αισθητικά τατουάζ επίσης γνωστά ως μόνιμο μακιγιάζ.
- Τα λειτουργικά τατουάζ και
- τα ιατρικά τατουάζ.
Τραυματικά τατουάζ
Σύμφωνα με τον Τζωρτζ Όργουελ, οι ανθρακωρύχοι μπορούσαν να αναπτύξουν χαρακτηριστικά τατουάζ που οφείλονταν στην σκόνη του κάρβουνου που εισχωρούσε στις πληγές τους.Αυτό επίσης μπορεί να συμβεί με ουσίες όπως το μπαρούτι. Παρόμοια, ένα τραυματικό τατουάζ προκύπτει όταν μια ουσία όπως η άσφαλτος τρίβεται μέσα σε ένα πληγή που είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους ατυχήματος ή τραυματισμού. Αυτές οι ουσίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν καθώς έχουν την τάση να απλώνονται σε αρκετές στρώσεις του δέρματος κάνοντας, ανάλογα με την περιοχή, αναπόφευκτη τη δημιουργία ουλών ή μόνιμου αποχρωματισμού. Το τατουάζ αμαλγάματος είναι όταν σωματίδια οδοντιατρικού αμαλγάματος εμφυτεύονται στους μαλακούς ιστούς τους στόματος, συνήθως στα ούλα, κατά τη διάρκεια τοποθέτησης ή αφαίρεσης σφραγίσματος. Άλλο παράδειγμα δημιουργίας τραυματικών τατουάζ είναι το αποτέλεσμα ενός σκόπιμου ή τυχαίου τραυματισμού με ένα μολύβι ή στυλό, αφήνοντας γραφίτη ή μελάνι κάτω από το δέρμα.
Ερασιτεχνικά και επαγγελματικά τατουάζ
Η δημιουργία τατουάζ στις γυναίκες της φυλής Koita στην Παπούα Νέα Γουινέα παραδοσιακά άρχιζε στην ηλικία των πέντε ετών και προστίθονταν κάθε χρόνο, με το τατουάζ σε σχήμα V στο στήθος να υποδεικνύει πως έχει φτάσει σε ηλικία γάμου.
Πολλά τατουάζ χρησιμεύουν σαν τελετουργίες, σαν σύμβολα που υποδηλώνουν τη θέση και την ιεραρχία, σαν σύμβολα θρησκευτικής και πνευματικής αφοσίωσης, σαν διακοσμητικά στοιχεία που υποδουλώνουν τη γενναιότητα, σαν σεξουαλικά θέλγητρα και σύμβολα γονιμότητας, σαν διακηρύξεις αγάπης, σαν τιμωρίες, σαν φυλαχτά, σαν προστασία και σαν σύμβολα των περιθωριακών, των σκλάβων και των κατάδικων. Ο συμβολισμός και ο αντίκτυπος των τατουάζ ποικίλλει ανάλογα τα διαφορετικά μέρη και κουλτούρες. Τα τατουάζ μπορεί να υποδεικνύουν το πως νιώθει το άτομο για ένα συγγενικό του πρόσωπο ή με ένα μη συγγενικό του πρόσωπο.Σήμερα, οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ για καλλιτεχνικούς, αισθητικούς, συναισθηματικούς/αναμνηστικούς, θρησκευτικούς και μαγικούς λόγους και για να συμβολίσουν είτε ότι είναι μέλη, είτε την ταυτοποίησή τους σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου των εγκληματικών οργανώσεων (δείτε τατουάζ εγκληματιών) είτε μιας συγκεκριμένης ομάδας που υποδηλώνει την εθνικότητα ή τη σχέση με ομάδες που αφορούν στη κοινωνική δομή. Ορισμένοι Μαορί μέχρι και σήμερα επιλέγουν να έχουν πολύπλοκα τατουάζ moko στο πρόσωπό τους. Στην Καμπότζη, στο Λάος και την Ταϊλάνδη τα τατουάζ γιάντρα χρησιμεύουν για την προστασία από το κακό και για να φέρουν καλή τύχη. Τα Βιβλικά τατουάζ στην δυτική κουλτούρα είναι ακόμα πολύ δημοφιλή. Πλήθος κόσμου κατά βάση Χριστιανοί έχουν έναν ψαλμό ή στίχο από την Βίβλο σε τατουάζ στο σώμα τους αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν τατουάζ που έχουν σχέση με τη Βίβλο ακόμα και αν δεν είναι Χριστιανοί. Δημοφιλείς στίχοι είναι οι, κατά Ιωάννην 3:16, προς Φιλιππησίους 4:13 και Ψαλμοί 23.[8] Στις Φιλιππίνες συγκεκριμένες φυλές έχουν την πεποίθηση πως τα τατουάζ έχουν μαγικές ιδιότητες και προστατεύουν όποιον τα έχει. Τα περισσότερα τατουάζ στις Φιλιππίνες είναι σχετικά με τα επιτεύγματα της ζωής ή της θέσης στη φυλή αυτού που τα έχει. Εκτενή διακοσμητικά τατουάζ είναι συνηθισμένα ανάμεσα στα μέλη παραδοσιακών freak show και σε καλλιτέχνες του θεάματος που ακολουθούν την παράδοσής τους.
Ταυτοποίηση
Σημάδεμα με τατουάζ ενός λιποτάκτη από τον Βρετανικό Στρατό, αφαίρεση δέρματος μετά θάνατον.
Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει τατουάζ παρά τη θέλησή τους. Ένα πασίγνωστο παράδειγμα είναι το σύστημα αναγνώρισης των κρατούμενων των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Οι Ναζί υιοθέτησαν αυτήν την πρακτική του σημαδέματος στο στρατόπεδο Άουσβιτς το 1941 ώστε να ταυτοποιούν τα πτώματα των καταγεγραμμένων κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κατά τη καταγραφή, χάραζαν το περίγραμμα των ψηφίων του αύξοντα αριθμού καταγραφής, στους βραχίονες των κρατουμένων. Τα τατουάζ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος ταυτοποίησης με άλλους τρόπους. Ήδη από την εποχή της Δυναστείας του Ζου, οι Κινεζικές Αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα τατουάζ προσώπου ως μέσο τιμωρίας για συγκεκριμένα εγκλήματα ή για να μαρκάρουν φυλακισμένους ή σκλάβους. Κατά τη διάρκεια την Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι Ρωμαίοι στρατιώτες ήταν υποχρεωμένοι από τον Νόμο να έχουν αναγνωριστικά τατουάζ στα χέρια τους προκειμένου να κάνουν δύσκολη τη λιποταξία τους. Οι μονομάχοι και οι σκλάβοι έκαναν για παρόμοιους λόγους τατουάζ: σκλάβοι που εξάγονταν σημαδεύονταν με τις λέξεις «πληρωμένος φόρος» και ήταν συνηθισμένη τακτική να τους γίνονται τατουάζ στο μέτωπο με την φράση «Σταματήστε με είμαι φυγάς». Λόγω των Βιβλικών αναφορών που ήταν αντίθετες στη συγκεκριμένη τακτική, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ απαγόρευσε το τατουάζ προσώπου γύρω στο 330 μ.Χ. και η Δεύτερη Σύνοδος της Νίκαιας απαγόρευσε το 787 μ.Χ. οποιαδήποτε σημάδευση του σώματος ως πρακτική που ακολουθούσαν οι Παγανιστές.
Τατουάζ για λόγους ταυτοποίησης σε έναν επιζώντα του Στρατοπέδου Άουσβιτς.
Κατά την περίοδο της πρώιμης επαφής μεταξύ των Μαορί και των Ευρωπαίων, οι Μαορί κυνηγούσαν και αποκεφάλιζαν ο ένας τον άλλον για τα τατουάζ moko τους, τα οποία αντάλλασσαν με ευρωπαϊκά αντικείμενα όπως τα τσεκούρια και τα πυροβόλα όπλα.[11] Τα moko τατουάζ ήταν σχέδια προσώπου που έκαναν και οι γυναίκες και οι άντρες για να δηλώσουν την καταγωγή τους, την κοινωνική τους θέση και την κατάστασή τους μέσα στη φυλή. Η τέχνη του τατουάζ εκλαμβανόταν σαν ένα ιερό σημάδι ταυτοποίησης ανάμεσα στους Μαορί και ακόμα, θεωρείτο σαν το μέσο για να αποθηκεύσει κάποιος το τάπου (tapu) του ή το πνεύμα του στην μετά θάνατον ζωή. Μερικές φορές τα τατουάζ χρησιμοποιούνται από τους ιατροδικαστές για να τους βοηθήσουν στην ταυτοποίηση καμμένων, σε προχωρημένη σήψη ή ακρωτηριασμένων πτωμάτων. Καθώς η χρωστική των τατουάζ βρίσκεται εγκλωβισμένη βαθιά στο δέρμα, τα τατουάζ είναι δύσκολο να καταστραφούν ακόμα και αν το δέρμα καεί. Τατουάζ γίνονται και σε ζώα, αν και σπάνια για διακοσμητικούς λόγους. Τα κατοικίδια, τα ζώα επιδείξεων, τα καθαρόαιμα άλογα και τα κτηνοτροφικά ζώα μερικές φορές σημαδεύονται με σημάδια ταυτότητας και άλλα. Η τεχνική του μαρκαρίσματος χρησιμοποιείται για παρόμοιους λόγους και συνήθως γίνεται χωρίς τη χρήση αναισθησίας, μα διαφέρει από την τεχνική του τατουάζ καθώς κατά την διαδικασία δεν χρησιμοποιείται μελάνι ή βαφή. Τα κατοικίδια, σκύλοι και γάτες, μερικές φορές σημαδεύονται με ένα σειριακό αριθμό τατουάζ (συνήθως στο αυτί, ή στο εσωτερικό του μηρού) μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα αναγνωρίσουν, αν και η χρήση ενός μικροτσίπ είναι η περισσότερο αυξανόμενη δημοφιλής επιλογή.
Αισθητικό τατουάζ
Κύριο λήμμα: Μόνιμο μακιγιάζ
Τατουάζ χειλιών.
Η βιομηχανία της αισθητικής χειρουργικής συνεχίζει να βλέπει την ύπαρξη μιας ολοένα αυξανόμενης τάσης για θεραπείες τόσο με χειρουργικό τρόπο όσο και με μη επεμβατικό τρόπο (Gimlin 2002, Sullivan 2001). Όταν το τατουάζ χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, συμπεριλαμβάνει το μόνιμο μακιγιάζ και την κάλυψη ή εξουδετέρωση δυσχρωμιών του δέρματος. Λέγεται μόνιμο τατουάζ όταν το τατουάζ χρησιμοποιείται για να ενισχύσει είτε τα φρύδια, είτε τα χείλη (το περίγραμμα και/ή το γέμισμα), είτε τα μάτια (το περίγραμμα), είτε ακόμα τις κρεατοελιές, συνήθως με φυσικές αποχρώσεις καθώς ο σχεδιασμός προορίζεται να μοιάζει με μακιγιάζ. Μια αυξανόμενη τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία είναι να γίνονται καλλιτεχνικά τατουάζ θηλών πάνω από τις χειρουργικές ουλές των μαστεκτομών. «Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν αποκατάσταση στο στήθος τους μετά την μαστεκτομή αλλά να κάνουν τατουάζ πάνω στον ουλώδη ιστό… Το τατουάζ μαστεκτομής θα γίνει μια ακόμα επιλογή για τις πρώην καρκινοπαθείς ασθενείς και μια συνειδητή επιλογή για τα άτομα ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο πάνω στα σώματά τους μετά τον καρκίνο και να αποδείξουν μια και καλή ότι ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μόνο μια ροζ κορδέλα.»Παρόλα αυτά, το τατουάζ θηλών σε στήθη που έχουν αποκατασταθεί εξακολουθεί να έχει μεγάλη ζήτηση.
Λειτουργικό τατουάζ
Τα λειτουργικά τατουάζ χρησιμοποιούνται πρωτίστως για έναν άλλο σκοπό πέραν της αισθητικής. Μια τέτοια χρήση είναι το τατουάζ σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ με τα ονόματά τους , ώστε η αναγνώρισή τους να είναι εύκολη σε περίπτωση εξαφάνισής τους.
Ιατρικά τατουάζ
Ιατρικό τατουάζ που αναγράφεται η ομάδα αίματος και η ημερομηνία γέννησης.
Κύριο λήμμα: Ιατρικά τατουάζ
Τα ιατρικά τατουάζ χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν τη σωστή τοποθέτηση των εργαλείων κατά την επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της ακτινοθεραπείας και της θηλαίας άλω σε ορισμένες μορφές αποκατάσταση του μαστού. Τα τατουάζ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν ιατρικές πληροφορίες σχετικά με το ασθενή (π.χ., την ομάδα αίματος, την ιατρική του κατάσταση, κ.λπ.). Επιπλέον, τατουάζ σε χρωματικούς τόνους του δέρματος χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της λεύκης, μιας διαταραχής στη χρώση του δέρματος. Τα τατουάζ ομάδας αίματος των SS (Γερμανικά: Blutgruppentätowierung) τα έκαναν τα μέλη των Waffen-SS της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να ταυτοποιείται ο τύπος του αίματος τους. Μετά τον πόλεμο, το τατουάζ υπήρξε η πρώτη ένδειξη, αν όχι η τέλεια απόδειξη ότι κάποιος υπήρξε μέλος των Waffen-SS, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την πιθανή σύλληψη και ποινική δίωξή του. Αυτό οδήγησε ορισμένα πρώην μέλη των Waffen-SS να αυτοπυροβολούνται στο χέρι με σκοπό να αφαιρέσουν το τατουάζ αφήνοντάς τους με ουλές όπως είναι αυτές που προκύπτουν ύστερα από τον εμβολιασμό της ευλογιάς, καθιστώντας την αφαίρεση λιγότερο προφανή. Πιθανώς τα τατουάζ επίσης χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία ιατρική σαν μέρος της θεραπείας του ασθενή. Το 1898, ο γιατρός Ντάνιελ Φουγκέτ, έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τα «ιατρικά τατουάζ» που γίνονταν στην Αρχαία Αίγυπτο, στο οποίο περιγράφει τα σημάδια από τατουάζ που βρέθηκαν στις γυναικείες μούμιες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ντέιρ ελ-Μπαχάρι. Υπέθεσε πως τα τατουάζ και άλλα σημάδια που παρατηρήθηκαν στα σώματα μπορεί να είχαν φαρμακευτικό ή θεραπευτικό σκοπό. «Η εξέταση αυτών των ουλών, ορισμένων λευκών, άλλων μπλε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι δεν είναι, κατ’ ουσία, διακοσμητικό στοιχείο, αλλά μια καθιερωμένη θεραπεία για την πάθηση της πυέλου, πιθανότατα της χρόνιας πυελικής περιτονίτιδας.»
ΚΑΘΕ ΕΚΔΟΧΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕς ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ , ΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ.
*ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το τατουάζ περιλαμβάνει την τοποθέτηση χρωστικής ουσίας στο χόριο μέρος του δέρματος, το στρώμα του δερματικού ιστού κάτω από την επιδερμίδα. Μετά την αρχική έγχυση, η χρωστική διασπείρεται σε όλο το ομογενοποιημένο κατεστραμμένο στρώμα κάτω της επιδερμίδας και άνω του χορίου, μέρος όπου η παρουσία μιας ξένης ουσίας ενεργοποιεί τα φαγοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπιούν τα σωματίδια της χρωστικής. Καθώς η επούλωση εξελίσσεται, οι κατεστραμμένες φολίδες της επιδερμίδας απομακρύνονται (εξαλείφοντας την επιφανειακή χρωστική) ενώ βαθύτερα στο δέρμα σχηματίζεται ιστός με τη κοκκοποίηση του δέρματος, ο οποίος αργότερα μετατρέπεται σε συνδετικό ιστό μετά την ανάπτυξη κολλαγόνου. Αυτό επιδιορθώνει το ανώτερο χόριο όπου η χρωστική εγκλωβίζεται εντός των ινοβλαστών και τελικά συμπυκνώνεται σε ένα στρώμα ακριβώς κάτω από το όριο ανάμεσα στο χόριο με την επιδερμίδα. Η παρουσία του εκεί είναι σταθεροποιημένη, όμως μακροπρόθεσμα (μετά από δεκαετίες) η χρωστική τείνει να μετακινείται βαθύτερα μέσα στο χόριο, φαινόμενο στο οποίο οφείλονται οι ξεθωριασμένες λεπτομέρειες των παλιών τατουάζ.
ΤΥΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΔΥΟ ΠΗΝΙΩΝ
Στις κουλτούρες ορισμένων φυλών παραδοσιακά δημιουργούσαν τα σχέδια των τατουάζ με το κόψιμο του δέρματος και τρίβοντας την προκύπτουσα πληγή με μελάνι, στάχτες και άλλες ουσίες. Mερικές κουλτούρες συνεχίζουν αυτή την πρακτική, η οποία μπορεί να θεωρηθεί συμπλήρωμα της τεχνικής του χαράγματος. Μερικοί πολιτισμοί δημιουργούν τα σημάδια του τατουάζ βάζοντας το μελάνι στο δέρμα τρυπώντας το με το χέρι, με τη χρήση αιχμηρών ραβδιών ή κόκαλα ζώων (φτιαγμένα σαν βελόνες) με διαμορφωμένους πήλινους δίσκους, ή στη σύγχρονη εποχή με τη χρήση βελονών. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος δημιουργίας τατουάζ στην εποχή μας είναι η ηλεκτρική μηχανή τατουάζ, η οποία εισάγει το μελάνι στο δέρμα μέσω μιας βελόνας ή ένα σύνολο βελονών που είναι συγκολλημένες σε μια μπάρα και η οποία εφαρμόζεται στο παλλόμενο τμήμα του μηχανήματος. Το τμήμα αυτό ταχύτατα και επαναλαμβανόμενα κατευθύνει τις βελόνες μέσα και έξω από το δέρμα, συνήθως με ρυθμό 80 με 150 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτή η μοντέρνα τεχνική είναι συνήθως ασφαλής στο θέμα της υγιεινής. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης που συσκευάζονται ξεχωριστά. Ο καλλιτέχνης τατουάζ πρέπει να πλένει τα χέρια του καθώς και την επιφάνεια που θα γίνει το τατουάζ. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια καθόλη τη διάρκεια και η πληγή θα πρέπει να σκουπίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κάποιο υγρό μαντιλάκι μιας χρήσης. Ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται σε πιστοποιημένο αεροσταγή λέβητα βρασμού (αυτόκλειστο) πριν και μετά από κάθε χρήση.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Σκοπος του σεμιναριου ειναι με την ολοκληρωση του ταχυρυθμου προγραμματος ο σπουδαστης να εχει την δυνατοτητα δημιουργιας του προσωπικου του portfolio καθως επισης και την γνωσιολογικη βαση σχετικα με την τεχνη του ΤΑΤΤΟΟ σε εφαρμοσμενο επιπεδο .
Ολα τα μαθηματα περιλαμβανουν θεωρια και πρακτικη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.
(το πρακτικο μερος γινεται σε συνθετικο δερμα ΜΟΝΟ!!)
+ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΑΤΤΟΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ή ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ , ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ΄ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΙΤΕ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΤΤΟΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ(PHOTOSHOP).
Ενδεικτικα , η υλη των μαθηματων (σχετικα με το σχεδιαστικο μερος)*
- Σκιτσο με χερι , αναλογιες
- Θεματικες ενοτητες-κατηγοριες
- Ασπρομαυρο και εγχρωμο σχεδιο
- Σκιτσο με την χρηση υπολογιστη (photoshop)
- Δυνατοτητες τροποποιησης
- Δημιουργια παραλλαγων
- Αναλογιες σε σχεση με το σωμα
Τα σεμιναρια διεξαγονται ως παρακολουθηση σε προκαθορισμενες ωρες με ενδεικτικη συχνοτητα 1-3 φορες την εβδομαδα.
Για την συμμετοχη στα μαθηματα σχεδιου ΤΑΤΤΟΟ καλο θα ειναι να προυπαρχουν βασικες γνωσεις ζωγραφικης η΄ σχεδιου,προτεινεται προπαρασκευαστικος κυκλων μαθηματων για οσους το χρειαζονται .
ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ(διδακτικες ενοτητες)
- Υγιεινη και πρωτες βοηθειες δεκτη και δοτη
- Εξοπλισμος(γνωριμια και εφαρμοσμενες αρχες λειτουργιας και συνδεσμολογιας)
- Αντενδειξεις
- Ανατομια δερματος ,φυσιολογια,τυποι.
- Αρχες μικροβιολογιας
- Απολυμανση ,πρωτοκολα,αποστειρωση
- θεωρια εφαρμογης τατουαζ σωματος
- Παρουσιαση εφαρμογης τατουαζ σωματος
- χρωστικες και αναλυση υλικων
- χρωμα δερματος και καταλληλη επιλογη υλικων σχετικα
- εφαρμογη και διαχωρισμος LINER & SHADER
- Εφαρμογη γραμμων και σκιων
- σχεδιο και εφαρμογη του στο σωμα διαφορα στυλ
- Επαγγελματικες συμβουλες και tips
- οργανωση χωρου εργασιας και σχετικη νομοθεσια
- Δημιουργια portfolio
- προφιλ πελατων -οργανωση
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ (COIL MACHINES, POWER SUPPLIES,INKS etc)ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ TOY ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ(ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 25%!!)
Διαρκεια 2-6 ωρες την εβδομαδα (ενδεικτικα)
ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 50 ΩΡΕΣ.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ (WWW.CMTATTOOS.GR)
και στο τηλεφωνο: 210 9560 992
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (C.M.T. STUDIO):
ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ 100 – ΚΑΛΛΙΘΕΑ (πλατεία Κύπρου)- ΑΘΗΝΑ